torsdag 2 augusti 2012

Recension: Lola and the Boy Next Door.


 Lola and the Boy next Door


Titel: Lola and the Boy Next Door.
Författare: Stephanie Perkins. 
Språk: Engelska.
Genre: YA, contemporary, kärleksroman
Antal sidor: 338.
Påbörjade/Avslutade: 28/7-1/8 2012.

Handling: Boken handlar om Lola som bor i San Fransisco, Castro som är gay-centerat bostadsområde där. Hon bor med sina föräldrar som är två män, Andy och Nathan. Hon har, enligt sig själv världens bästa pojkvän, Max, även om hennes föräldrar inte gillar honom. I huset bredvid flyttar familjen Bell in, som har bott där ett antal gånger förut och som Lola är inte är glad att se. Först och främst för att hon var otroligt kär i grannkillen Cricket, men nu är hon helt över honom, eller? Boken handlar främst om Lola, hennes värld och hur man aldrig riktigt glömmer den där första kärleken.
 

Karaktärer: Bokens huvudkaraktär är såklart Lola (som jag hela tiden ville kalla Dora.. fråga mig inte varför.. Jag är inte ett stort fan av 'Dora the explorer', haha) som i min ögon är för det mesta helt underbar. Hon har en helt udda stil, gillar att klä upp sig i olika kostymer varje dag och bära peruker. Hon gillar att vara annorlunda och bryr sig inte om att andra inte tycker om det, eller ja hon brottas en del med det i boken senare. Ibland tyckte jag dock att hon va en aning irriterande, vet inte varför direkt. Sedan har vi Cricket, först och främst... WTF is up with that name?! Jag kunde bara tänka på Benjamin Syrsa. Men om man bortser från namet, var han helt klar en bra karaktär, lite nördig, lite cool med sina armband och ja helt okej. Men inte en sån kille som jag skulle välja kanske.. Jag älskade Lolas föräldrar dock, så underbart att hon har två homosexuella män som hennes föräldrar. Bara älskade det och dom var lite väl strikta.. men roligt att läsa om tillfällen då dom var.
 

Form: Boken har ett lätt läst språk och man vill läsa mer och veta vad som ska hända. Men den är inte lika bra som Stephanie Perkins förra bok, Anna and the French Kiss, den var otroligt bra.. denna saknade något av känslan som man fick då man läsa hennes första bok. Jag tyckte även att ibland blev man lite förvirrad av Lola, men kan bero på att jag var sjuk då jag läste boken så kanske var lite halft borta ibland, haha. ;P  
Budskap: Jag tycker att ett bra budskap är viktigt med en bok, vilken bok som helst faktiskt och jag försöka alltid tänka på det lite smått. Efter en del litteraturkurser så har jag blivit lite smått förälskad i att analysera böcker, men oftast går det bättre med äldre verk som klassiker när det kommer till det. Men med denna bok tror jag Stephanie Perkins ville få fram att man får vara hur man vill, och att man ska vara sig själv och inte låta andra tycka och tänka för mycket och låta det ta över. Men den handlar ju också om kärlek, att inte ge upp och att ibland är inte kärlek helt perfekt, man måste kämpa lite extra för att komma till det perfekta.
 

Omdöme: Boken var helt klart läsvärd! Jag tror de flesta av er alla bokbloggare har läst den, men om det är någon annan som inte har det, så läs den! Men läs Stephanie Perkins första bok först, för den är enligt mig, mycket bättre! Ett stort plus med denna bok är att hon tar med mycket av gay-community, och hon pratar mycket om förutfattade meningar då det kommer till homosexuella personer, främst män. Vilket jag tycker är jätte bra! Mer YA böcker med homosexuella karaktärer i dom, så tycker jag! Men boken var söt och rolig ibland, så helt klart en bra sommar bok! 


4/5 

Väldigt bra men inte en topp bok!

2 kommentarer:

  1. sv: Tack så mycket! :)
    Det är ju så kul att sortera och möblera om tycker jag. :) Ser väldigt mycket fram emot din bookshelf tour nån gång framöver. :)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar hennes lila hår! :D Och boken verkar mycket söt, även om jag inte har läst den än...
    Jag har förresten skrivit ett inlägg på min blogg om baksidor på böcker och det skulle vara roligt om du kunde kolla in det och skriva vad du tycker :)

    SvaraRadera